MAD NED is een kunstwerk van het kunstenaarsduo Denicolai & Provoost.
MAD NED weerspiegelt het straatbeeld naar binnen via de transparante gevel: architecturale elementen in de onmiddellijke omgeving worden herhaald aan de binnenkant van het centrum.
Dit beeldt de relatie uit met de buitenwereld, de straat, de wijk, de gemeente. Het centrum nodigt uit en wil betrokken zijn bij wat er leeft in de samenleving. De weerspiegeling wordt ook uitgevoerd in de titel: MAD NED.
Op het gelijkvloers worden de straat en het voetpad naar binnen gespiegeld, een openbare bank wordt binnen geplaatst en identiek herhaald aan de buitenkant op het voetpad. Andere elementen uit de architecturale omgeving worden herhaald op de andere verdiepingen gebruik makend van identieke materialen met het oog op fysieke verankering van het centrum in de omgeving.
De artistieke interventie versmelt volledig met de interieurarchitectuur door een zeer nauwe samenwerking met de architecten van het bureau dmvA. Architectuur en kunst vormen zo één en hetzelfde lichaam.
De kunstenaars hopen dat MAD NED deuren opent, die van het centrum inbegrepen. Hier ligt de zin van deze artistieke en architecturale ingreep: een interieur en een exterieur laten communiceren via de spiegeling, de passage en de uitnodiging.
WIE ZIJN DENICOLAI & PROVOOST?
Het kunstenaarsduo Denicolai & Provoost werkt sinds 1997 samen. De kunstenaars stellen het bestaansrecht van (openbare) kunst in vraag.
Hun werk neemt diverse verschijningsvormen aan, met aan de ene kant plaatsgebonden, meestal performatieve projecten in de openbare ruimte en aan de andere kant extensies daarvan naar installaties, objecten, edities of videoprojecten. Achter hun soms opzettelijk eenvoudige vormtaal verschuilen zich attente observaties van onze socio-economische realiteit die ze vaak met gevoel voor humor tackelen.
KUNSTINTEGRATIE, EEN ARTISTIEKE INGREEP IN DE GEBOUWEN VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE (VGC)
Nieuwe VGC-gebouwen of VGC-gebouwen die worden gerenoveerd, krijgen een kunstintegratie. Een kunstenaar maakt een werk, op basis van de visie van gebruikers, de opdrachtgever en de architect. Zo past het werk in zijn omgeving. Deze artistieke interventie voegt iets toe aan de architectuur van het gebouw of gaat erin op. Het kunstwerk nodigt de kijker uit om even stil te staan, na te denken, te dromen, te genieten,... Op deze manier draagt de VGC haar steentje bij aan een kwalitatieve invulling van de openbare ruimte.