Week van de vrijwilliger - getuigenissen

Week van de vrijwilliger 2022

Als nieuwkomer in Oudergem (einde 2006) ging ik na mijn werk direct op ontdekking in de nabije omgeving, op zoek naar Vlaamse/Nederlandstalige (NL) activiteiten. Naast Davidsfonds, muziekschool en gym-club kwam ik al gauw in contact met Den Dam. Doorheen de jaren is Den Dam meer en meer gegroeid als het centrum van mijn vrijetijdsleven in Oudergem. Ik leerde Ria & Co kennen in het oude gebouw en zag hen na een tussenstop op ‘t Gemeenteplein met veel goesting terugkeren naar hun nieuwbakken thuis op de Waversesteenweg.

Den Dam is de thuishaven voor het NL-verenigingsleven in Oudergem. Samen met de bibliotheek, cultuurdienst en parochie is Den Dam voor mij het aanspreekpunt en de (vitrine) toegangspoort voor het lokale Nederlandstalig socio-cultureel gebeuren. Mijn bijdrage als vrijwilliger bij Den Dam (en daarbuiten) is stilaan gegroeid naarmate er meer vrije tijd beschikbaar kwam. Eén bepaald hoogtepunt benoemen is moeilijk want ik ben er a.h.w. ingerold, zoals dat heet.

De start van het (participatief) project Erfgoedbank Brussel was wel een kantelpunt voor mij, als Davidsfonds-secretaris, omdat de ‘zorg voor erfgoed’ ook een speerpunt is voor Davidsfonds. Doorheen erfgoed én samen met vele partners dichtbij leer ik de lokale geschiedenis beter kennen. (Zw)erfgoed digitaliseren is bovendien hip en daar wilde ik graag bij zijn van in het begin.  

Als vrijwilliger bij Den Dam kom je in contact met enthousiaste mensen die graag hun steentje willen bijdragen aan het welslagen van velerlei activiteiten voor jong en oud of groot en klein. In die Brusselse mengelmoes van talen en culturen, samen met lokale partners en verenigingen tussen de mensen staan als sociaal bindweefsel, dat doet deugd.

Enthousiasme werkt aanstekelijk en een kwinkslag nu en dan hoort erbij. Doe mee, het is gewoon plezant, het geeft je energie en voldoening en verbetert je ‘welzijn’.

Hoe ben je als vrijwilliger naar Den Dam gekomen en hoe lang doe je dit nu al?  

Aan het einde van mijn inburgeringscursus bij BON gaf ik aan dat ik meer te weten wou komen over de cultuur van België, om mensen te ontmoeten en mijn Nederlands te oefenen. Ze vertelden me dat ik vrijwilligerswerk kon aanvragen in de bibliotheek van mijn buurt. Vanwege de corona-problematiek vroegen de bibliotheken op dit moment geen vrijwilligers, maar de bibliotheek vertelde mij over Den Dam en die namen zelf contact met mij op. Ik sta nog steeds versteld van de manier waarop de instellingen hier werken, ze zijn altijd bereid om een ​​oplossing te vinden voor je integratie.  

Wat doe je als vrijwilliger voor Den Dam? Of wat heb je al gedaan in het verleden?  

Ik had de kans om samen te werken met Den Dam tijdens de organisatie van drie evenementen en ik was van plan om deel te nemen aan een evenement genaamd "Koken met de buren" waar we een Mexicaans gerecht zouden bereiden, maar ik werd ziek en we moesten het tijdelijk uitstellen. 

Wat is je favoriete moment tijdens je vrijwilligersperiode?  

Ik heb echt genoten van de kans die Den Dam me heeft gegeven, maar zonder twijfel was mijn favoriete moment wanneer we klaar zijn met het opzetten van alle logistiek voor het evenement en ik alles klaar zie om goed te kunnen beginnen. Het geeft voldoening om te zien wat we als team hebben bereikt. 

Wil je iets naar de buitenwereld zeggen waarom mensen vrijwilligerswerk moeten doen bij Den Dam?  

In Den Dam stellen ze je op je gemak, voel je je nuttig en zoeken ze altijd naar een manier om je te integreren. Je ontmoet hele aardige mensen tijdens je werk als vrijwilliger. In mijn ervaring zijn ze erg geduldig geweest omdat mijn niveau van het Nederlands nog niet erg vloeiend is, maar in het centrum hebben ze ervoor gezorgd dat ik me op mijn gemak voelde om het te kunnen oefenen. Het is een mooie plaats. 


Ko van der Meer - vrijwilliger bij Zoniënzorg

Ko van der Meer is een vrijwilliger van het soort dat je niet vaak aantreft: een zeer bezige bij die als je belt dat de Wahkoe's klaar zijn om bezorgd te worden, toch een klein halfuurtje later al in het LDC staat om zijn ronde op te halen  Niet alleen is hij één van onze postbodes maar hij maakt ook lekkere maaltijden van het huis en begeleidt eveneens wandelingen in de buurt. Bovendien is Ko van veel markten thuis en staat voor alles open, zo getuige de lange lijst van vrijwilligerswerk die hij naast zijn engagement bij Zoniënzorg opneemt: dat gaat van huiswerkbegeleiding en bestuurslid over reisleider en natuurgids tot figurant en suppoost...  "Ah ja", zegt hij, "thuis blijven is niks voor mij en dit zijn allemaal leuke bezigheden. Ik doe nieuwe ervaringen op en leer bij." Hartelijk dank, Ko, voor al je inzet voor Zoniënzorg en dat maar liefst al 11 jaren lang !!