FAQ

Hoe kan je inschrijven voor een cursus of speelweek? Wat bij het annuleren? Deze en nog vele andere veel gestelde vragen vind je op deze pagina.

INSCHRIJVINGEN

 • Er zijn gratis en betalende activiteiten. 

 • Je vindt de prijs van de activiteit op onze website en in onze brochures en flyers.  

 • Brusselaar met beperkte financiële middelen? Je kunt genieten van een verlaagde prijs via de Paspartoe tegen kansentarief. Lees er meer over op de website van Paspartoe of vraag ernaar aan ons onthaal. 

Inschrijven via onze website kan via de knop ‘Schrijf je in’. Deze knop staat rechtsboven de pagina van de activiteit. Heb je geen computer of heb je hulp nodig? Kom dan naar het onthaal van het gemeenschapscentrum. Je vindt onze openingsuren hier www.gcdendam.be. Je kan ook telefonisch inschrijven.

Ja, onze collega’s van het onthaal schrijven je graag in.

Je kan cash betalen, of met je bankkaart (bancontact), Visa of Mastercard. Schrijf je online in? Dan betaal je via de website ‘https://tickets.vgc.be’ met je bankkaart (bancontact), Visa en Mastercard.

Ja. Met een Paspartoe tegen kansentarief krijg je korting op onze activiteiten. Kom naar ons onthaal om een gratis Paspartoe tegen kansentarief aan te maken. Je toont aan dat je recht hebt op het kansentarief door een van deze documenten te tonen:  

 • Attest of klevertje van het ziekenfonds (recht op verhoogde tegemoetkoming) 

 • Of: Attest van een organisatie budgetbeheer, van een collectieve schuldbemiddelaar of van het OCMW of een vonnis of een verklaring van een schuldbemiddelaar 

 • Of een voucher van een organisatie erkend door de Vlaamse Gemeenschapscommissie

Nee. Activiteiten worden georganiseerd voor een specifieke leeftijdsgroep. We maken geen uitzonderingen voor kinderen die te jong of te oud zijn.

ALGEMEEN

Nee. Wij organiseren geen taallessen Nederlands, of Nederlandstalige ateliers voor niet-Nederlandstalige kinderen die niet naar het Nederlandstalig onderwijs gaan. Alle activiteiten voor kinderen gaan door in het Nederlands. Kinderen moeten Nederlands begrijpen en spreken om mee te kunnen doen, dat is in het belang van de kinderen en de begeleiding.

Hou hiervoor onze website of Facebookpagina in de gaten.

Ja. Er is een gezellige ruimte waar mama’s in alle rust borstvoeding kunnen geven. In de toiletten is een luiertafel aanwezig. Wil je een papje of een flesje opwarmen? Vraag dit even aan onze onthaalmedewerker.

Met uitzondering van assistentiehonden, zijn dieren niet toegelaten in het gebouw.

Wij houden alle gevonden voorwerpen zonder houdbaarheidsdatum maximaal één maand bij, daarna gaat het in de weggeefkast. Ben je iets kwijt? Neem contact op met ons. Je kan je verloren voorwerp ophalen tijdens de openingsuren.  
Opgelet: het gemeenschapscentrum is niet verantwoordelijk voor diefstal door derden, verlies binnen het gebouw of beschadiging van persoonlijk materiaal. 

SPEELWEKEN EN SPORTKAMPEN

We verdelen de kinderen in groepen op basis van leeftijd. Als kinderen dezelfde leeftijd hebben, zitten ze zeker in dezelfde groep.

Je kind draagt het best speelkleding die gemakkelijk zit en die vuil mag worden. Geef ook kleding mee om buiten te kunnen sporten en spelen, zoals aangepaste schoenen, een trui en (regen)jas.

Ja, geef een lunchpakket, drinkfles en gezonde tussendoortjes (tien- en vieruurtje) mee met je kind. Je krijgt op voorhand een e-mail met een lijstje wat nodig is.

De activiteiten tijdens een speelweek zijn gevarieerd en aangepast aan de leeftijd van de kinderen.  
Het programma krijg je vooraf per mail en kan je bekijken op de welkomstmuur aan het onthaal. 

De dag is zo ingedeeld: 

 • 8.30 - 9.00 u.: opvang 

 • 9.00 - 12.00 u.: activiteiten 

 • 12.00 - 13.00 u.: middagpauze 

 • 13.00 - 16.00 u.: activiteiten 

 • 16.00 - 17.30 u.: opvang  

Ja, er is gratis opvang van 8.30 uur ’s morgens tot 17.30 uur ’s avonds.

Kinderen uit gezinnen met beperkte financiële middelen genieten van een verlaagde inschrijvingsprijs via de Paspartoe tegen kansentarief. Via de website van Paspartoe of aan ons onthaal kom je er meer over te weten. Heel wat diensten, organisaties of gemeenten helpen financieel bij een inschrijving voor speelweken. Hier vind je een overzicht voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Ja. Heeft je kind nood aan extra begeleiding of aangepaste infrastructuur? Contacteer ons dan minimum 4 weken voor de start van de speelweek, dan bekijken we samen wat er mogelijk is.

Je kan steeds inschrijven op de wachtlijst. Dit is gratis en zonder verplichtingen. Wanneer er een plaats vrijkomt, contacteren we je. Wil je kind nog steeds meedoen, dan kan je betalen en is je kind effectief ingeschreven.

Of zoek een andere speelweek op de activiteitenpagina van jonginbrussel.be

ANNULEREN VAN EEN SPEELWEEK

Wanneer je kind ziek is, kan je de speelweek annuleren. Bezorg binnen de 5 werkdagen na de start van de ziekte of het ongeval een gedateerd medisch attest aan het gemeenschapscentrum via het onthaal of dendam@vgc.be. Geef ook je rekeningnummer door. Zo betalen we je het inschrijfgeld van het aantal resterende dagen snel terug.

Annuleer je 30 kalenderdagen voor de start van de speelweek? Dan krijg je het volledige inschrijvingsgeld terug. Stuur hiervoor een mail naar dendam@vgc.be en vermeld je naam, je rekeningnummer en de datum van de speelweek.  

Annuleer je minder dan 30 kalenderdagen voor de start van de speelweek? Dan krijg je geen geld terug.

Ja. Bij minder dan 6 inschrijvingen kunnen we beslissen om de speelweek te annuleren. Ook in gevallen van overmacht kan dit gebeuren. Het inschrijvingsgeld wordt in deze gevallen steeds volledig terugbetaald.

Ja. Kinderen die deelnemen aan de speelweek moeten zindelijk zijn. Ervaart je kind hier moeilijkheden mee? Neem contact op met het centrum, zij verbinden je door met de verantwoordelijke.

Ja, kinderen moeten Nederlands spreken en begrijpen.

De inschrijvingen starten voor iedereen op hetzelfde moment. Een aantal plaatsen reserveren we voor kinderen uit gezinnen met beperkte financiële middelen, via de Paspartoe tegen kansentarief.

Er zijn twee tarieven in ons gemeenschapscentrum: het standaardtarief en het reductietarief met de Paspartoe tegen kansentarief. Verder zijn er geen kortingstarieven. 

Je krijgt van het gemeenschapscentrum deze documenten voor een (gedeeltelijke) terugbetaling: 

 • Fiscaal attest: als je je kind inschreef, krijg je het volgende kalenderjaar automatisch een fiscaal attest in je mailbox. Heb je geen mailadres? Dan wordt het fiscaal attest verzonden naar je postadres. 

 • Ziekenfonds: je ziekenfonds (mutualiteit) zorgt vaak voor een (gedeeltelijke) terugbetaling van kampen, speelpleinwerking en meerdaagse (sport)activiteiten. Download je attest via tickets.vgc.be in jouw ouderzone. 

Heel wat diensten, organisaties of gemeenten helpen financieel bij speelweken. Hier vind je een overzicht van de compensaties.  

Wij nemen meteen contact op met de ouder(s) en vragen om zelf naar een dokter te gaan als dat kan. In bepaalde gevallen komt de verzekering van de Vlaamse Gemeenschapscommissie tussen in de medische kosten. Je krijgt van ons een papier mee voor de verzekering dat de dokter moet invullen.

Wij houden alle gevonden voorwerpen zonder houdbaarheidsdatum maximaal één maand bij, daarna gaat het in de weggeefkast. Ben je iets verloren? Neem contact op met ons. Je kan je verloren voorwerp ophalen tijdens de openingsuren (zie www.gcdendam.be).  
Opgelet: Het gemeenschapscentrum is niet verantwoordelijk voor diefstal door derden, verlies binnen het gebouw of beschadiging van persoonlijk materiaal.

Meld het meteen aan een van onze collega’s aan de balie. We geven dit door aan de bevoegde collega voor verdere opvolging. Pesten wordt niet getolereerd. We luisteren naar jullie verhaal, laten je kind aan het woord en bekijken samen hoe we de situatie kunnen aanpakken.

Zonder schriftelijke toelating mogen kinderen niet alleen naar huis. Je kan dit aanduiden op de medische fiche tickets.vgc.be onder ‘vragenlijsten’ bij ‘naam van jouw kind’.

Er zijn jaarlijks inschrijfmomenten voor de speelweken:

 • De week na de kerstvakantie voor de speelweken van krokus en Pasen.
 • De week na de paasvakantie voor de speelweken van de zomervakantie.
 • De week na de zomervakantie voor de speelweken van de herfstvakantie.

De exacte inschrijfdatum vind je in onze nieuwsbrief, website, sociale media en in onze brochures. 

Nee. Alle communicatie, zoals fiscaal attest en facturen, is persoonlijk en gekoppeld aan de account die je aanmaakt bij de registratie. Als je andere kinderen inschrijft onder jouw account zal je dus een foutief fiscaal attest of een foutieve factuur krijgen. De factuur blijft ook gekoppeld aan jouw account en jij bent verantwoordelijk voor de betaling.

We controleren altijd de medische fiches zodat we op de hoogte zijn van de allergieën en intoleranties. Het is dus belangrijk om de vragenlijst goed in te vullen op tickets.vgc.be: onder ‘vragenlijsten’ > ‘naam kind’.

CURSUSSEN VOOR KINDEREN

Nee, je zet je kind af aan het lokaal, maar je blijft niet aanwezig tijdens de activiteit. Zo vermijden we dat het kind en/of de lesgever (onbewuste) druk voelt om te presteren. Niet alle ouders kunnen aanwezig zijn en het is belangrijk dat alle kinderen die deelnemen aan een atelier zich gelijk voelen. We rekenen hiervoor op begrip van de ouders.  

Soms organiseren we ouder-kind cursussen, uiteraard mag/moet je daar wél aanwezig zijn.

Er is een aangename wachtruimte om te wachten op je kind. Hier kan je in alle rust even ontspannen en een kopje koffie/thee drinken. Er is ook wat speelgoed zodat broers en zussen ook kunnen wachten.

Neen.

We verdelen de kinderen in groepen op basis van leeftijd. Als kinderen dezelfde leeftijd hebben, zitten ze zeker in dezelfde groep.

Je kind draagt het best speelkleding die gemakkelijk zit en die vuil mag worden. Specifieke informatie krijg je per cursus.

De meeste cursussen starten eind september en eindigen eind mei. De exacte start- en einddatum staan op onze website. We geven de data ook nog eens mee bij je inschrijving. Tijdens vakantieperiodes en op officiële feestdagen zijn er geen cursussen.

Nee, er is geen opvang. Haal je kind stipt op na afloop van de cursus.

Heel wat diensten, organisaties of gemeenten helpen financieel bij speelweken. Hier vind je een overzicht van de compensaties.

Ja. Heeft je kind nood aan extra begeleiding of aangepaste infrastructuur? Contacteer ons dan minimum 4 weken voor de start van de cursus, dan bekijken we samen wat er mogelijk is.

Schrijf je kind toch in, dan komt het automatisch op de wachtlijst. Dit is gratis en zonder verplichtingen. Wanneer er een plaats vrijkomt, contacteren we je. Wil je kind nog steeds meedoen, dan kan je betalen en is je kind effectief ingeschreven. 

Of zoek een andere cursus op de activiteitenpagina van jonginbrussel.be.

ANNULEREN VAN EEN CURSUS

Wanneer je kind ziek is, kan je de cursus annuleren. Bezorg binnen de 5 werkdagen na de start van de ziekte of het ongeval een gedateerd medisch attest aan het gemeenschapscentrum via dendam@vgc.be. Geef ook je rekeningnummer door. Zo betalen we je het inschrijfgeld van het aantal resterende dagen snel terug. 

Annuleer je 30 kalenderdagen voor de start van de cursus? Dan krijg je het volledige inschrijvingsgeld terug.  Stuur hiervoor een mail naar dendam@vgc.be en vermeld je naam, je rekeningnummer en de datum van de cursus.  

Annuleer je minder dan 30 kalenderdagen voor de start van de cursus? Dan krijg je geen geld terug. 

Ja. Bij minder dan 6 inschrijvingen kunnen we beslissen om de cursus te annuleren. Ook in gevallen van overmacht kan dit gebeuren. Het inschrijvingsgeld wordt in deze gevallen steeds volledig terugbetaald.

Ja. Kinderen die deelnemen aan een cursus moeten zindelijk zijn. Ervaart je kind hier moeilijkheden mee? Neem contact op met het onthaal: dendam@vgc.be of 02/663 89 50. Zij verwijzen je door naar de juiste persoon.

Ja, kinderen moeten Nederlands spreken en begrijpen.

De inschrijvingen starten voor iedereen op hetzelfde moment.  Een aantal van de plaatsen reserveren we voor kinderen uit gezinnen met  beperkte financiële middelen, via de Paspartoe tegen kansentarief.

Heeft je kind nood aan extra begeleiding of aangepaste infrastructuur? Contacteer ons dan minimum 4 weken voor de start van de cursus, dan bekijken we samen wat er mogelijk is.

Er zijn twee tarieven in ons gemeenschapscentrum: het standaardtarief en het reductietarief met de Paspartoe tegen kansentarief. Verder zijn er geen kortingstarieven

Je krijgt van het gemeenschapscentrum deze documenten voor een (gedeeltelijke) terugbetaling :

 • Fiscaal attest: als je je kind inschreef, krijg je het volgende kalenderjaar automatisch een fiscaal attest in je mailbox. Heb je geen mailadres? Dan wordt het fiscaal attest verzonden naar je postadres.
 • Ziekenfonds: je ziekenfonds (mutualiteit) zorgt vaak voor een (gedeeltelijke) terugbetaling van kampen, speelpleinwerking en meerdaagse (sport)activiteiten. Download je attest via tickets.vgc.be in jouw ouderzone.

Heel wat diensten, organisaties of gemeenten helpen financieel bij speelweken. Hier vind je een overzicht van de compensaties.

Wij nemen meteen contact op met de ouder(s) en vragen om zelf naar een dokter te gaan als dat kan. In bepaalde gevallen komt de verzekering van de Vlaamse Gemeenschapscommissie tussen in de medische kosten. Je krijgt van ons een papier mee voor de verzekering dat de dokter moet invullen.

Meld het meteen aan een van onze collega’s aan de balie. We geven dit door aan de bevoegde collega voor verdere opvolging. Pesten wordt niet getolereerd. We luisteren naar jullie verhaal, laten je kind aan het woord en bekijken samen hoe we de situatie kunnen aanpakken.

Zonder schriftelijke toelating mogen kinderen niet alleen naar huis. Je kan dit aanduiden op de medische fiche tickets.vgc.be

We organiseren twee inschrijfmomenten, midden augustus en midden december. Die vind je op onze website. Als er nog plaats is, kan je kind nog later tijdens het schooljaar starten. Dat kan niet bij alle cursussen. 

Nee. Alle communicatie, zoals fiscaal attest en facturen, is persoonlijk en gekoppeld aan de account die je aanmaakt bij de registratie. Als je andere kinderen inschrijft onder jouw account zal je dus een foutief fiscaal attest of een foutieve factuur krijgen. De factuur blijft ook gekoppeld aan jouw account en jij bent verantwoordelijk voor de betaling.

We controleren altijd de medische fiches zodat we op de hoogte zijn van de allergieën en intoleranties. Het is dus belangrijk om de vragenlijst goed in te vullen op tickets.vgc.be: onder ‘vragenlijsten’ > naam kind.

CURSUSSEN VOOR VOLWASSENEN

Voor sportieve cursussen draag je best sportkleding waarin je makkelijk kan bewegen en sportschoenen. Voor creatieve cursussen en kookcursussen draag je best kledij die vuil mag worden. Specifieke informatie krijg je per cursus per e-mail een week op voorhand.

Voor sportieve cursussen breng je best een drinkfles mee. Als je specifieke materialen moet meebrengen, sturen we je dit via e-mail een week op voorhand.

De meeste cursussen starten begin oktober en eindigen eind mei. De exacte start- en einddatum krijg je bij de inschrijving. Tijdens vakantieperiodes en op officiële feestdagen zijn er geen activiteiten.

Er zijn twee tarieven in ons gemeenschapscentrum: het standaardtarief en het reductietarief met de Paspartoe tegen kansentarief. Verder zijn er geen kortingstarieven. Heb je moeilijkheden om het bedrag in één keer te betalen, spreek erover aan de balie of centrumverantwoordelijke.

Voor sportactiviteiten zijn er tussenkomsten van het ziekenfonds (de mutualiteit) of gemeente mogelijk, sommige activiteiten zijn fiscaal aftrekbaar: je vindt hier meer info. 

Ja. Heb je extra begeleiding of aangepaste infrastructuur nodig? Contacteer ons dan minimum 4 weken voor de start van de cursus, dan bekijken we samen wat er mogelijk is. 

Ik vind geen geschikte cursus in het gemeenschapscentrum. Welke andere mogelijkheden zijn er in Brussel? 

Via de websites www.n22.be en www.sportinbrussel.be vind je een groot deel van de Nederlandstalige activiteiten in Brussel.

Schrijf je in op de wachtlijst. Dat is gratis en zonder verplichtingen. Wanneer er een plaats vrijkomt word je gecontacteerd in volgorde van inschrijving op die wachtlijst. Wil je nog steeds meedoen, dan kan je betalen en je effectief inschrijven.

Annuleren van een cursus

Als je ziek bent kan je annuleren. Bezorg binnen de 5 werkdagen na de start van de ziekte of het ongeval een gedateerd medisch attest aan het gemeenschapscentrum via dendam@vgc.be Geef ook je rekeningnummer door. Zo betalen we je het inschrijfgeld van het aantal resterende dagen snel terug. 

Annuleer je 30 kalenderdagen voor de start van de cursus? Dan krijg je het volledige inschrijvingsgeld terug. Stuur hiervoor een mail naar dendam@vgc.be en vermeld je naam, je rekeningnummer en de datum van de cursus.  

Annuleer je minder dan 30 kalenderdagen voor de start van de cursus? Dan krijg je geen geld terug. 

Ja. Bij minder dan 6 inschrijvingen kunnen we beslissen om de cursus te annuleren. Ook in gevallen van overmacht kan dit gebeuren. Het inschrijvingsgeld wordt in deze gevallen steeds volledig terugbetaald.

In sommige cursussen wel, andere niet. Via de taaliconen zie je welk niveau Nederlands je moet hebben.

De startdatum voor de inschrijvingen is voor iedereen hetzelfde. Een aantal plaatsen worden gereserveerd voor Brusselaars met een Paspartoe tegen kansentarief. Heb je een beperking? Neem dan contact op met ons vooraleer je je inschrijft.

Het onthaal van het centrum kan een verzekeringspapier opstellen. Vraag het aan je lesgever. Dat papier kan de dokter verder invullen. In bepaalde gevallen komt de verzekering van de Vlaamse Gemeenschapscommissie tussen in de medische kosten.

We openen de inschrijvingen vanaf half augustus voor het najaar en midden december voor het voorjaar. Voor sommige reeksen kan je, als er nog plaats is, nog na de startdatum instappen.

We controleren altijd de medische fiches zodat we op de hoogte zijn van de allergieën en intoleranties. Het is dus belangrijk om de vragenlijst goed in te vullen op tickets.vgc.be: onder ‘vragenlijsten’ > naam. 

Inschrijvingen

Inschrijvingen

Algemeen

Algemeen